Wiele dzieci wprost uwielbia burgery! To kultowe danie kuchni amerykańskiej może być smacznym, a w dodatku zdrowym uzupełnieniem diety twojej pociechy - pod warunkiem, że zostanie zrobione ze świeżych, odpowiednio dobranych składników. Dowiedz się, jak przygotować burgery dla dziecka, które znikną z talerza w mgnieniu oka!
Domowy burger z wołowiną – pełnowartościowe danie dla dziecka
Burgery serwowane w niskiej jakości lokalach typu fast food zawierają ogromne ilości niezdrowych tłuszczów, konserwantów i polepszaczy smaku. Są też bardzo kaloryczne. Znacznie lepiej przyrządzić burgery samodzielnie lub zabrać dziecko do lokalu, w którym dania przygotowywuje się wyłącznie z dobrych gatunkowo składników. Serwowane w mieście Warszawa burgery od Pasibusa są od podstaw przyrządzane na miejscu z produktów pochodzących od lokalnych dostawców. Dzięki temu możesz mieć pewność, że wszystko, co znajduje się w kanapce, jest świeże i starannie wyselekcjonowane. Oprócz 100% prawdziwej wołowiny burgery Pasibus zawierają surowe warzywa, które są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety dziecka.
Pyszne mini burgery dla maluchów – jak je przygotować?
Szukasz pomysłu na pożywną przekąskę dla twojego dziecka? Zrób mini burgery, które nie tylko świetnie smakują, ale też zachwycają apetycznym wyglądem! Do ich przygotowania będziesz potrzebować bułeczek z mąki pszennej, oliwy z oliwek, jogurtu naturalnego i sody. Szybko wykonasz je własnoręcznie. Jeżeli nie masz czasu na pieczenie bułek, wykorzystaj pieczywo pełnoziarniste. Z mielonego mięsa wołowego uformuj kotleciki, a następnie usmaż je bez tłuszczu z obu stron. Bułkę przekrój na pół i połóż na spód wybrane warzywa, na przykład pomidor, sałatę i czerwoną cebulę. Na wierzch daj kotleta i przykryj drugą połówką bułki. Wbij w środek wykałaczkę, aby burger nie rozpadał się na talerzu. W przygotowywanie burgerów możesz zaangażować malucha. Wspólne pichcenie z pewnością okaże się świetną zabawą!
Co dodać do burgera, aby był zdrowy i apetyczny dla dziecka?
Przygotowując domowe burgery dla dziecka, zadbaj o to, by w środku znalazła się duża ilość świeżych warzyw. Pomidor, ogórek, sałata lodowa, cebula czy papryka to świetne dodatki do kanapki na gorąco. Możesz dołożyć także odrobinę świeżych kiełków lub uwielbianą przez dzieci kukurydzę konserwową. Pamiętaj, że żółty ser zawiera sporo tłuszczu. Komponując burgera dla dziecka, ogranicz się do jednego plasterka lub całkowicie z niego zrezygnuj. Nie stosuj też soli w zbyt dużej ilości. Zamiast gotowych sosów lub wysokokalorycznego majonezu przygotuj delikatny sos na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i koperkiem. Jest równie pyszny, a znacznie zdrowszy. To ważne, by danie na talerzu prezentowało się apetycznie i kolorowo. Dzieci bywają w tych sprawach bardzo wymagające! Burgery dla maluchów podawaj z sokiem owocowo-warzywnym lub zdrowym smoothie, które zastąpią colę i inne gazowane napoje. Takie danie to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla dziecka, ale dla całej rodziny!
- Zewnętrzny materiał partnerski